Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Tarihçe

Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, lisansüstü düzeyde eğitim öğretim yapılması amacıyla 20 Temmuz 1982 tarihinde 41 sayılı Kanun hükmünde kararname ile kurulmuş olup, Enstitü Müdür Vekili görevine vekâleten merhum Prof. Dr. İbrahim Gökaslan atanmıştır. Lisans mezuniyeti sonrası çalışmaların organizasyonu, koordinasyonu, nezareti ve ilgili bilimsel araştırmaların yönetilmesi amacıyla kurulan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü 1982 - 1983 Eğitim - Öğretim Dönemi Bahar yarılında Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakültelerinin Anabilim Dallarında Eğitim - Öğretime başlamıştır. Üniversitemizin Tıp Fakültesinin kurulmasıyla bu fakültemizin Anabilim Dalları ve daha sonrada Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu, Hemşirelik Yüksekokulu, Gastroentroloji Enstitüsü ve Nörolojik Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalları ve Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim Dalı Enstitümüzün Eğitim - Öğretime katılmıştır. Şu anda Üniversitemizin beş fakültesi, bir yüksekokulu, iki enstitüsüne bağlı 62 Anabilim Dalında, 90 programda tezli yüksek lisans, 103 programda doktora, 12'si birinci ve 22'si ikinci eğitim programlarında yer alan tezsiz yüksek lisans olmak üzere toplam 227 programla Lisansüstü çalışmaları sürdürülmektedir. Bu programlara kayıtlı 1412 yüksek lisans, 451 doktora öğrencisi ve 78 özel öğrenci bulunmaktadır. Eğitim - Öğretim Eczacılık, Diş Hekimliği, Tıp ve Sağlık Bilimleri ve Spor Bilimleri Fakültelerinde, Gastroenteroloji ve Nörolojik Bilimler Enstitüsünde Türkçe, Ortodonti, Pedodonti, Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dallarında ayrıca İngilizce olarak yürütülmektedir.

Farmasötik Kimya, Farmakoloji, Tıbbi Farmakoloji, Klinik Eczacılık, Eczacılık Temel Bilimleri, Sağlık Yönetimi, Spor Fizyolojisi, Spor Sağlık Bilimleri, Spor Yönetimi, Hareket ve Antreman Bilimleri, Egzersiz ve Spor Psikolojisi, Sporda Bilişim Teknolojileri, Hemşirelik Bölümü, Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği ve Protetik Diş Tedavisi programlarında tezsiz yüksek lisans eğitimi yapılmaktadır. Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde yüksek lisans ve doktora programları verilmekte olup, kuruluşunda 23 yüksek lisans, 11 doktora öğrencisiyle eğitim - öğretime başlamış olan Enstitümüzden bugüne kadar 2250 yüksek lisans, 977 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 3227 öğrenci mezun olmuştur.

Bu sayfa Sağlık Bilimleri Enstitüsü tarafından en son 23.05.2017 10:48:26 tarihinde güncellenmiştir.